Story #02 Sander

 Sit and wonder: het verhaal van SANDER, sinds 2006 eigenaar van Harvink (samen met Alette)

 
‘Meubels moeten je raken, nog voordat je zit.

 Over de magie van metaal
“Metaal loopt als een rode draad door mijn leven. Ik was als kleine jongen al bezig met metaal. Mijn vader had vroeger een fietsclub en ik repareerde elk weekend de fietsen van zijn vrienden. Fietsenmaker worden leek me dan ook een geweldig beroep. Maar ik werd industrieel ontwerper en werkte 12 jaar bij Hoogovens aan carrosserieontwikkeling voor auto’s. Daar heb ik veel geleerd over metaal. Het is fascinerend materiaal om mee te werken. Hard en sterk. En tegelijkertijd zacht en lenig. Als een kameleon heeft metaal de unieke eigenschap zich aan te passen en kent talloze verschijningsvormen. De toepassingen zijn eindeloos.  Het kriebelde altijd al om voor mezelf te beginnen en een bedrijf over te nemen. Met Harvink was er meteen duidelijk een match, want metaal speelt een grote rol in de ontwerpen. Het DNA van Harvink zie je direct aan de buitenkant en herken je aan een frame van hout of metaal met kussens aan de binnenzijde. Bij Harvink gebruik ik nu mijn kennis van metaal om ranke meubels te creëren die lijken te zweven. “ 

‘Een bank is in de eerste plaats emotie’
“Een bank kopen begint met de vraag: vind ik het mooi? Het moet je raken. Je brein maakt razendsnel een beslissing of iets je aantrekt of niet. Dat vind ik de uitdaging bij het maken van meubels. Onze meubels moeten je verleiden erin te gaan. Esthetiek komt op de eerste plaats, direct gevolgd door functie. Als je gaat zitten dan voel je direct of de stoel geschikt is om urenlang te tafelen met je vrienden. En of de bank comfortabel is om avonden door te brengen met je gezin. Al snel ga je de bank visualiseren in je huis. Past het in mijn interieur en bij mijn leefstijl? Vervolgens is natuurlijk ook de ratio aan de beurt: past het in mijn budget? Dit hele spectrum van emotie, vorm, functie en ratio vind ik boeiend bij het ontwikkelen van een nieuw ontwerp. Die aspecten maken het elke keer weer een uitdaging om een onmiskenbare Harvink te maken.”  

‘De kunst van het zitten, zit ‘m in de details.’
“Als je diep in mijn hart kijkt, werk ik het liefst met mijn handen. Alle prototypes maak ik zelf. Dat is het mooie aan meubels, je bedenkt een tastbaar product dat hier bij ons stuk voor stuk met de hand gemaakt wordt. Het is nog echt een ambacht, de geur van leer en hout ruik je in de werkplaats.  In alle ontwerpen hebben mijn partner Alette en ik een behoorlijke handtekening. Harvink werkt al sinds 1996 met ontwerper Martin Haksteen. We delen de ambitie om zitten te verheffen tot kunst. Een Harvink moet je grijpen en niet meer loslaten.

Elk ontwerp ademt het Harvink concept. De zichtbare framelijn en de transparantie, what you see is what you get. Een stoel is in de basis hetzelfde, maar in de details zie je de signatuur van Harvink. Dat tikje eigenzinnige typeert een meubel van ons. Die eigenschap herken ik ook bij mezelf. Zo rij ik graag in bijzondere auto’s. Iets waarmee ik me onderscheid. Als Harvink een auto zou zijn? Dan was het een Citroën DS of een Saab. Onderscheidend met aandacht voor detail.”