Story #05 Arjan Fotograaf

Story #05 Arjan Fotograaf

Sit&Wonder Story #05 Arjan Benning fotograaf

‘Geen foto’s maar kleine kunstwerkjes, daar ga ik voor.’

‘Elke dag heb ik een ander verhaal te vertellen.’ 
Het leuke aan mijn vak, is eigenlijk dat het geen vak is. Dat vind ik althans. Het klinkt nogal ideologisch, maar het is een manier van leven. Elke dag is anders, elke dag heb ik weer een ander verhaal te vertellen. Al heel jong kreeg ik een camera in handen. Op mijn twaalfde was ik serieus aan het fotograferen en had ik zelfs al mijn eerste expositie. Mijn liefde voor fotograferen groeide en na veel fotobijbaantjes was de Kunstacademie in Den Haag een logische stap. En zo werd ik professioneel fotograaf.  Ik zoek in mijn werk de veelzijdigheid op en laat me verrassen. Dat maakt het vak zo fascinerend: ik heb telkens totaal verschillende opdrachten. En vind daarnaast de ruimte om vrij werk te maken. Vandaag is anders dan gisteren. En weer heel anders dan morgen.  

 ‘Foto’s waar mensen zich over kunnen verwonderen. Om even bij stil te staan.’
Een goede foto begint voor mij met een goed idee. Een verhaal dat mensen pakt. Het idee voor Harvink was om de kijker de kunst van het zitten te laten ervaren. Zo kwamen we op bijzondere zithoudingen. In fotografie hebben we dat gekoppeld aan dans. De modellen op de foto’s zijn dansers die met hun sierlijke lichaamstaal de kunst van het zitten laten zien. De foto’s zijn kunstwerkjes op zich, waar mensen zich over kunnen verwonderen. De compositie van het meubel in kleur, in landschap en seizoen, en de kunstenaar die erop plaatsneemt. Het maakt het geheel uniek en een tikje eigenzinnig. Om even bij stil te staan. Om te ervaren. Op een manier waarop je je kunt verwonderen over kunst. Onze invulling van ‘Sit and wonder’.

 ‘Een goede foto is een foto met stopkracht.’
Voor mij heeft inspiratie vooral te maken met de manier waarop je naar dingen kijkt. Waarom heeft deze stoel vier poten? Hoe verhoudt het zich tot de ruimte? Wat voor verhalen vertellen anderen hierover en wat doet deze stoel met mij? Dan stroomt de inspiratie al. 
Als het idee er is, ga je een beeld componeren. Dan kijk ik met ‘foto-ogen’ en zie ik bepaalde vormen en uitsnedes. Daar begint het pure foto-ambacht. Het beeld opbouwen, schilderen met licht, elementen uitlichten of juist weglaten. Een goede foto is een beeld dat stopkracht heeft. Waardoor de toeschouwer echt stil staat en gaat kijken. En vervolgens ontdekt wat voor verhaal je eigenlijk te vertellen hebt. Dat is communicatie tussen mij en de kijker. Alleen ikzelf ben er niet bij. Er zit één laag tussen mij en degene met wie ik communiceer. En dat is de foto. Een foto kan vragen oproepen, maar ook antwoorden geven. Of, zoals bij Harvink, de kijker achterlaten in totale verwondering.
Mooi toch?

Meer lezen bekijk hier de website van BenningGladkova.